Hei nuori, haluatko olla mukana suunnittelemassa kansainvälisen luontoprojektin sisältöjä?

Etsimme luonnosta kiinnostuneita nuoria mukaan ainutlaatuiseen kansainväliseen luontoprojektiin, joka toteutetaan yhteistyössä saksalaisten nuorten kanssa. Projektissa toteutetaan viikon mittaiset vaihtojaksot, joiden aikana saksalaisten nuorten ryhmä tulee tutustumaan Kainuun ja Koillismaan luontoon ja vastaavasti projektissa mukana olevat suomalaiset nuoret pääsevät matkustamaan Saksan Schwarzwaldiin viikoksi! Projektimme keskittyy luontoon, luonnossa liikkumiseen ja ympäristötietoisuuden lisäämiseen.

Mitä projektiin kuuluu?

Tarkoituksena on, että innostuneet nuoret Suomesta ja Saksasta suunnittelevat itse projektin, leirien ja vaihtojaksojen sisällön! Projektin ydintiimiläiset pääsevät suunnittelemaan sisältöä yhdessä saksalaisista nuorista kootun ydintiimin kanssa ja osallistumaan tietenkin kaikkiin toimenpiteisiin. Projektissa toteutetaan vaihtomatkat Suomen ja Saksan välillä. Vaihtomatkat kestävät noin viikon ja matkoilla ryhmäläiset pääsevät oppimaan alueiden luonnosta ja ympäristöstä toisiltaan. Suomen ja Saksan ydintiimit siis pitävät huolta, että matkojen ohjelma on mielenkiintoinen ja vieraileva ryhmä pääsee näkemään alueen luonnon parhaat palat!

Projekti kestää kokonaisuudessaan noin kaksi vuotta.

Projektin aikana kootaan Kainuun ja Koillismaan nuorista yhteensä 12 nuoren porukka, joka osallistuu työpajoihin, Suomen leireille sekä vaihtojaksoille molemmissa maissa. Mikäli et siis pääse mukaan suunnittelun ydintiimiin, voit myöhemmin hakea mukaan projektiryhmään avoimen haun kautta!

Ketä etsimme?

Haluamme siis mukaan muutaman sitoutuneen nuoren projektin ydintiimiin. Ydintiimiläiset pääsevät jo tänä keväänä tekemään yhteistyötä saksalaisten nuorten kanssa.
Ydintiimiin voit hakea mukaan, jos olet:

  • 18–24-vuotias
  • Asut Kainuussa tai Koillismaalla
  • Pystyt kommunikoimaan englanniksi
  • Haluat sitoutua projektiin vuoden 2026 syksyyn saakka ja
  • Olet kiinnostunut luonnosta, ympäristöstä ja kansainvälisestä yhteistyöstä ja haluat oppia lisää!
  • Lisäksi toivomme, että tulet asumaan projektin toteutusalueella eli Kainuussa tai Koillismaalla vielä kesällä 2026 eli projektin päättymiseen asti.

Mitä projektissa tehdään?

Alla on projektin aikataulusuunnitelma. Alla mainittujen toimenpiteiden sisältöön pääset siis vaikuttamaan osallistumalla ydintiimiin!

Suomalaisten ja saksalaisten ydintiimit aloittavat yhdessä suunnittelun kevään ja kesän 2024 aikana. Syksyllä 2024 julkaistaan avoin haku, jolloin kootaan loput ryhmäläiset projektiin. Talvella järjestetään saksalaisten kanssa yhteisiä luonto- ja ympäristöteemaisia työpajoja ja palavereja. Keväällä 2025 suomalaisten projektiryhmä kokoontuu omalle luontoteemaiselle leirilleen. Kesällä 2025 saksalaiset nuoret vierailevat viikon ajan Suomessa Kainuussa ja Koillismaalla ja suomalaisten ryhmä osallistuu aktiviteetteihin heidän kanssaan.

Syksyllä ja talvella jatketaan yhdessä työpajoja etänä. Keväällä 2026 on toinen suomalaisen ryhmän yhteinen leiri. Kesällä 2026 projekti huipentuu ekologiseen matkaan Saksan Schwarzwaldiin luontoleirille!

Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Elävä Kainuu Leader ry, Oulujärvi Leader ry ja Koillismaan Leader ry. Hanketta hallinnoi Koillismaan Leader ry ja ydintiimiläisten tukena ja ohjaajana toimii Koillismaan Leaderin projektikoordinaattori.

Mitä saat projektista?

Kansainvälinen kokemus: Pääset tutustumaan uusiin ihmisiin ja Saksan kulttuuriin ja luontoon. Myös kielitaito paranee kansainvälistä yhteistyötä tehdessä.

Uudet taidot: Ydintiimiin osallistuminen antaa mahdollisuuden oppia tiimityöskentelyä, projektinhallintaa ja viestintää. Näistä taidoista on varmasti hyötyä myös tulevaisuudessa esimerkiksi opiskeluissa ja työelämässä.

Ympäristötietoisuus: Saat arvokasta tietoa ja kokemuksia luonnosta ja kestävästä kehityksestä sekä Suomessa että Saksassa.

Upeita elämyksiä: Uudet ystävät, yhteistyö, oppiminen, leirit ja vaihtomatka ovat varmasti unohtumattomia kokemuksia!

Suunnitteluun kuluu ydintiimiläisiltä aikaa maksimissaan muutamia tunteja viikossa. Toimenpiteet ja suunnittelupalaverit toteutetaan ydintiimiläisten omat aikataulut huomioon ottaen. Vaihtomatkat toteutetaan koulujen loma-aikoina. Projektiin osallistuville kustannetaan matkat, majoitukset ja aktiviteetit.

Haluatko mukaan?

Tässä alkuvaiheessa haemme ydintiimiin yhteensä kolmea nuorta eli yhtä nuorta jokaiselta Leader-alueelta. Syksyn aikana avataan avoin haku niille Kainuun ja Koillismaan nuorille, jotka eivät halua olla ydintiimissä, mutta haluavat osallistua työpajoihin, leireille ja vaihtojaksoille.

Laita siis sähköpostia pinja.moilanen@koillismaanleader.fi ja kerro hieman itsestäsi:

Kuka olet, minkä ikäinen olet, missä asut, ja tärkeintä: miksi juuri sinä haluat olla mukana tämän kansainvälisen luontoprojektin ydintiimissä suunnittelemassa toimenpiteitä? Aiempaa kokemusta projekteista tai kansainvälisestä yhteistyöstä ei vaadita, mutta kerro toki, jos sinulla sellaista on!

Ilmoita kiinnostuksesi osoitteeseen pinja.moilanen@koillismaanleader.fi 22.4.2024 mennessä!